April 08, 2024

Συνεργασία για την Ήπια Τουριστική Ανάπτυξη, την Αειφορία και την Κοινωνική Οικονομία / Εισήγηση

(Εισήγηση στην συνάντηση Συνεργασία για την Ήπια Τουριστική Ανάπτυξη, την Αειφορία, και την Κοινωνική Οικονομία, από τον Κώστα Μπεβεράτο, Ξενοδοχείο Γαλαξίας, 3 Απριλίου 2024.)

Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας η οποία σηματοδοτεί το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ομορφιά και τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Καρυστίας.

Το θέμα που θα εξετάσουμε είναι αν η Καρυστία έχει την δυνατότητα να δέχεται επισκέπτες, όχι μόνο για 40 μέρες το καλοκαίρι, αλλά για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου ή ακόμα και για ολόκληρο τον χρόνο. Είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλές συζητήσεις με πολλούς φίλους και επαγγελματίες της περιοχής.

Πρώτα όμως να συστηθούμε.
Προσδιορίσαμε το πλαίσιο της σημερινής συνάντησης με την Κούλα Πετράκη, τον Χρήστο Γουλέτα, τον Κυριάκο Δικέλα, τον Τζιανφράνκο Ζαφείρη, και τον Δημήτρη Σέρελη. 
Εγώ είμαι ο Κώστας Μπεβεράτος και εκπροσωπώ την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΕυΚαρυστία με βασική δραστηριότητα την τουριστική ανάπτυξη και τον εναλλακτικό τουρισμό. Συνήθως εργάζομαι για την διοργάνωση προγραμμάτων σε διάφορους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς της Ελλάδας, σαν συνοδός βουνού και σαν σκίπερ σε ιστιοπλοϊκό. Η Καρυστία είναι ένα μέρος που έχω αγαπήσει από μικρό παιδί και έχω εξερευνήσει σε ένα μεγάλο μέρος της. Θα ήθελα οι δραστηριότητες που κάνω να εφαρμοστούν στην περιοχή μας και να γνωρίσει όλος ο κόσμος τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια βρέθηκα αντιμέτωπος με δυσκολίες οι οποίες αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα. Σε αυτές τις δυσκολίες θα σταθούμε σήμερα. 

Τα θέματα που αφορούν τον τουρισμό και χρειάζονται την ενασχόλησή μας είναι πολλά, και θα χρειαστεί στο μέλλον να καταπιαστούμε με αυτά, ένα προς ένα. Η σημερινή πρόσκληση αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με τα πιο εμβληματικά μνημεία της περιοχής, βρίσκονται δίπλα μας, και μπορούν να κερδίσουν εύκολα την αναγνωρισιμότητα και το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Καταρχήν αναφερόμαστε στις Καμάρες, την Παλιά Χώρα και το Μπούρτζι. Από νεώτερα μνημεία θα σταθούμε στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Γαλάνα, στο Παραδείσι. Θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις στην πορεία, αλλά το ζητούμενο είναι αρχικά να μείνουμε σε έναν μικρό αριθμό διαχειρίσιμων επιδιώξεων. Θα σας πούμε κάποιες προτάσεις τουριστικών δραστηριοτήτων και, τέλος, θα σταθούμε στο θέμα των μετακινήσεων εντός της Καρυστίας.

Όσοι αγαπάμε την Καρυστία θα ανταλλάξουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας και θα διατηρήσουμε ένα ανοιχτό δίκτυο επικοινωνίας και δράσης.

Μία παρένθεση. Αυτά που θα πω στην συνέχεια δεν αποτελούν την ανακάλυψη του τροχού αλλά είναι οι βασικές κατευθύνσεις για τον τουρισμό όπως διατυπώνονται στα κείμενα του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο τίτλος που δώσαμε για την σημερινή συνάντηση είναι Συνεργασία για την Ήπια Τουριστική Ανάπτυξη, την Αειφορία και την Κοινωνική Οικονομία.

Γιατί Ήπια τουριστική ανάπτυξη; Για να υπάρχει ισορροπία με τις άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, για να μην χρειαστεί να βγούμε εμείς από τα σπίτια μας για να μπούνε οι τουρίστες, για να μην πνιγούμε στα σκουπίδια, να μην εξαντλήσουμε τους πόρους της περιοχής, και πάει λέγοντας.

Γιατί τουρισμός με αειφορία, ή αλλιώς βιώσιμος τουρισμός; Ο βιώσιμος τουρισμός αποτελεί μία σημαντική τάση και εργαλείο που εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, μειώνει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την εμπειρία των επισκεπτών, ενώ κάνει έναν τουριστικό προορισμό πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό.

Γιατί Κοινωνική Οικονομία; Γιατί κάθε δραστηριότητα που αναπτύσσεται θα πρέπει να έχει την συναίνεση όλων των επαγγελματιών του κλάδου, να μην ωφελεί μερικούς επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους, και να προωθεί την ευημερία της κοινότητας συνολικά.

Αυτά όμως είναι θέματα που θα εξετάσουμε αναλυτικά σε επόμενες συναντήσεις.

Επανέρχομαι στο επείγον θέμα που μας απασχολεί περισσότερο και είναι η αφετηρία για όλα τα υπόλοιπα.
Μπορεί η Καρυστία να έχει τουρισμό όλο τον χρόνο;

Η Καρυστία είναι ένα σπάνιο μέρος. Έχω ταξιδέψει και εργαστεί σε πολύ τουριστικά μέρη που παρουσιάζουν ένα, δύο ή τρία σημεία προσέλκυσης επισκεπτών. Η Καρυστία δεν έχει ένα, δύο ή τρία τέτοια σημεία. Η Καρυστία έχει ανεξάντλητους πόρους που αφορούν την Φύση, την Ιστορία και τον Πολιτισμό. 
Και ξέρετε κάτι; Όλοι αυτοί οι πόροι είναι μέχρι σήμερα αναξιοποίητοι.

Η Καρυστία, εκτός από παραλίες, διαθέτει πολλές τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, διαθέτει πολλά ποτάμια, πολλά πλατανορέματα, αλώνια, εγκαταλελειμμένους οικισμούς, καλντερίμια, κονάκια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, αρχαία μονοπάτια, και αυτός ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Διαθέτει ακόμα ιδιαίτερες παραδόσεις, μουσικές, χορούς, την σφυριχτή γλώσσα, μύθους, τεχνογνωσίες και τοπικά προϊόντα.

Κάθε κάτοικος της Καρυστίας θα πρέπει να είναι περήφανος που είναι μέρος μιας τέτοιας σπουδαίας κληρονομιάς με ρίζες που κρατάν από την αρχαιότητα.
Δυστυχώς, όμως αυτά τα χαρακτηριστικά είναι άγνωστα ή αδιάφορα στους περισσότερους κατοίκους. 
Και εδώ ακριβώς φτάνουμε στο πρόβλημα που έχουμε να λύσουμε.

Ο τουρισμός της παραλίας, διαρκεί 40 μέρες.
Αν θέλουμε τουρισμό για όλο τον χρόνο θα πρέπει να ενδιαφερθούμε για τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. 
Θα πρέπει καταρχήν να αναγνωρίσουμε αυτόν τον πλούτο, να τον καταγράψουμε, να τον προστατέψουμε, να τον αναδείξουμε και τότε μόνο θα μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε. Δυστυχώς η σειρά των πραγμάτων είναι αυτή και δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να ξεκινήσουμε ανάποδα, δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο μαγικό και να ξεκινήσουμε από την αξιοποίηση, ή για να το πω λαϊκά, την εκμετάλλευση.

Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος. Για να αναγνωρίσουμε, να καταγράψουμε, να προστατέψουμε και να αναδείξουμε αυτόν τον πλούτο, θα πρέπει να τον αγαπάμε.
Θα πρέπει να αγαπάμε τις πεζούλες, τα ξωκλήσια, τα βράχια, τα νερά και τις πλαγιές με τις φτέρες. Και αν εμείς δεν ενδιαφερόμαστε, θα πρέπει τουλάχιστον να αφήσουμε τον χώρο σε αυτούς που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτά που ξέρουν και μπορούν, ώστε στο τέλος να ωφεληθούμε όλοι μαζί. Αν κάποιος δεν θέλει να συμμετέχει τουλάχιστον ας μην σταθεί εμπόδιο.

Αυτή την προσπάθεια ή θα την κάνουμε όλοι μαζί ή δεν θα γίνει καθόλου.

Εμείς που σας προσκαλέσαμε σήμερα κάναμε μία συμφωνία, να μην κρίνουμε κανέναν, να μην καταλογίσουμε πουθενά καμμία ευθύνη για το πώς είναι η κατάσταση αυτή την στιγμή. Και θα το τηρήσουμε. Θα ζητήσουμε το ίδιο και από εσάς.

Αυτή την στιγμή προέχει να διαμορφώσουμε τις απαραίτητες συνεργασίες.
Καμμία δημοτική αρχή, καμμία αρχαιολογική υπηρεσία, κανένας επαγγελματίας ή κάτοικος δεν μπορεί να υπερβεί μόνος του τα εμπόδια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ώστε να γίνουν ευπαρουσίαστοι και επισκέψιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι, να διασωθούν τα μνημεία του νεώτερου πολιτισμού, να ανοίξουν τα μονοπάτια, να λειτουργήσει το καταφύγιο, να γίνει ο καστανόλογγος χώρος αναψυχής, να ανοίξει το λαογραφικό μουσείο, και πάει λέγοντας.

Θα γίνω λίγο πιο πρακτικός τώρα με δυο τρεις συγκεκριμένες προτάσεις.

Πιστεύω από υπεραισιοδοξία και βιασύνη και όχι από ανοησία, δεν έδωσα σημασία στην σειρά των πραγμάτων που προανέφερα, και έτσι τον Μάιο έχω αναλάβει να οδηγήσω ομάδες Ιταλών σε έναν περίπατο μέσα και γύρω από την Κάρυστο.
Θα σας δείξω λίγες φωτογραφίες για να καταλάβετε τα προβλήματα που έχω να αντιμετωπίσω εξαιτίας αυτής της βιασύνης και της παραβίασης της σειράς των πραγμάτων.
(Παρουσίαση φωτογραφιών από το περιφραγμένο μονοπάτι στους Μύλους και, ενδεικτικά, την εγκατάλειψη του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου -Καμάρες).



Ένα παράδειγμα νεώτερου πολιτισμού, ο εγκαταλελειμμένος οικισμός Γαλάνα, στο Παραδείσι.
(Παρουσίαση φωτογραφιών από την Γαλάνα στο Παραδείσι).


Δεν θα σας κουράσω άλλο.
Καταλήγοντας, προτείνουμε την δημιουργία ομάδων εργασίας ανά θέμα, οι οποίες ιδανικά θα είναι σύνθετες, δηλαδή εκπρόσωποι του δήμου, της αρχαιολογίας, ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες και κάτοικοι. Προτείνουμε ακόμα αυτές οι ομάδες να μας κρατούν ενήμερους για τις ενέργειές τους και τις εξελίξεις.
Παράδειγμα
Μία ομάδα μπορεί να αναλάβει τα μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος,
Άλλη ομάδα τα νεώτερα μνημεία,
Άλλη ομάδα, την άυλη κληρονομιά, κτλ.
Θα μπορούσε να υπάρξει μία ιδιαίτερη ομάδα για έναν προορισμό όπως η Γαλάνα, ιδανικά σε συνδυασμό και με το Παραδείσι.

Ευχαριστώ που με ακούσατε, θα συνεχίσει ο φίλος Κυριάκος Δικέλας.

No comments:

Post a Comment

Collaboration Request

  Dear Madam or Sir, EuKarystia offers Destination Management Services in Karystia, South Evia , the biggest Greek island after Crete. Kary...