December 08, 2024

Συνέδριο για την Σφυριχτή Γλώσσα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, Gomera, Κανάριες Νήσοι

 

Σύλλογος Απανταχού Αντιωτών “Ο Αντιάς”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / 8 Δεκεμβρίου 2024

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ
LA GOMERA ΤΩΝ ΚΑΝΑΡΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


Εορτάζοντας τα 15 χρόνια από την ένταξη της Σφυριχτής Γλώσσας των Κανάριων Νήσων στον αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Παγκόσμιας Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO, διοργανώθηκε στις 28-29 Νοεμβρίου Διεθνές Συνέδριο στην La Gomera. 


Σκοπός αυτού του Διεθνούς Συνεδρίου ήταν η διάσωση και διάδοση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Κανάριων Νήσων, αλλά και συνολικά των χωρών της Μεσογείου. Ως εκ τούτου, διατυπώθηκε η πρόθεση το Συνέδριο αυτό να επαναληφθεί. 


Το Συνέδριο προωθήθηκε και οργανώθηκε από το Συμβούλιο του νησιού της La Gomera, με την συνεργασία του Promotur Turismo de Canarias, του Πολιτιστικού Συλλόγου Gomero και υπό την θεσμική προεδρία του Πανεπιστημίου της La Laguna, Silbo Gomero. Απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος του Νησιωτικού Συμβουλίου, η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο Διευθυντής Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Δήμαρχος της La Gomera.

Συμμετείχαν 14 ομιλητές οι οποίοι, στο σύνολό τους, αναφέρθηκαν με ιδιαίτερο πάθος στην αναγκαιότητα διάσωσης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τόνισαν ότι αυτή η κληρονομιά αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κρίκο που συνδέει το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον.


Στο Διεθνές Συνέδριο, πέραν των Ισπανών εκπροσώπων, είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την οποία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών και δάσκαλος της Σφυριχτής Γλώσσας, Παναγιώτης Τζαναβάρης, το Μαρόκο το οποίο εκπροσώπησε η καθηγήτρια και υπεύθυνη Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Fatima Zahra Salih, και την Γαλλία την οποία εκπροσώπησε ο καθηγητής Gerard Pucheu. Επίσης, παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό από την Τουρκία και το Μεξικό


Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών, Παναγιώτης Τζαναβάρης, πέραν της παρουσίασης της Σφυριχτής Γλώσσας Αντιών, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να διευρύνει τις σχέσεις του Συλλόγου με παλαιούς συνεργάτες, καθώς και να δημιουργήσει νέες σημαντικές γνωριμίες με προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών με τους αντίστοιχους πολιτιστικούς και κρατικούς φορείς. Αυτές οι επαφές ήδη αποδίδουν καρπούς στην κατεύθυνση προώθησης θεμάτων που αφορούν τις Σφυριχτές Γλώσσες και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.


Το συνέδριο έληξε με την παρουσίαση του βιβλίου τού 94χρονου Isidro Ortiz Ortega το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της La Gomera. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού. Αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο παράδειγμα για την σημασία που έχει η αναγνώριση, συμμετοχή και υποστήριξη της Πολιτείας στις προσπάθειες των πολιτών για την προστασία και προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Οι σύνεδροι αποχώρησαν από τα Κανάρια με τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλοξενία των διοργανωτών και της Προέδρου του Συλλόγου Silbo Gomera, Estefania Venus Mentoza Barrera. Στην τελετή ολοκλήρωσης προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους αναμνηστικά δώρα και το έμβλημα του Silbo Gomero, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε πλούσιο γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα στο εστιατόριο της κυρίας Ευγενίας, όπου δηλώθηκε ομόφωνα το ενδιαφέρον για την επόμενη συνάντηση στο άμεσο μέλλον των φορέων που εκπροσωπούν τις Σφυριχτές Γλώσσες.


Σύλλογος Απανταχού Αντιωτών “Ο Αντιάς”

8 Δεκεμβρίου 2024





December 05, 2024

2024.12.04 / Tracing the trail from Myloi to Kylindroi, Skala, and the Mountain Refuge

On Wednesday, December 4, Dimitris Serelis and Kostas Beveratos traced the path from Myloi to Kylindroi, Skala, and the Mountain Refuge.

Emphasis was given on the search for historical traditional structures, stonewalls and cobblestones, which have been lost in vegetation, especially between Kylindroi and Skala.

Great impression was caused by the detection of a cobblestone section which is not alligned with the trail constructions, but refers to a potentially ancient cobblestone used to slide the quarry boulders.

Temporary ribbons were placed as guide for the vegetation removing process. Some small sections will also require soil retention work due to erotion by physical factors.

A few words about cleaning a path:

A path, especially ancient ones, which are distinguished by their deep grooves, rock cuttings, width, dry stone walls, cobblestone pavements, etc., have been preserved even for millennia, balancing and coexisting with the environment, vegetation, weather conditions, and usage by humans and animals. Starting even the smallest intervention on such a path should be done with the importance of maintaining this balance in mind, to ensure its functionality, not only in the present but also in the future.

  1. Vegetation, animals, or even humans may have altered the course of a path, usually creating shortcuts and bypassing the helical routes that traditionally facilitate loaded humans and animals. It's important to spend some time to observe where the path actually leads and not, for example, mistakenly follow a goat trail that may be misleading.
  2. Once we have ascertained which is the path, we put markers to differentiate it from goat trails and shortcuts.
  3. When necessary to use a hoe or any digging tool to remove vegetation, we must know that the soil at that point will be washed away by water.
  4. On a path that moves parallel to a slope, it's best not to make any interventions on the downhill side. Even moving a stone can create a vertical gully, destroying the path and altering the environment.
  5. As much as possible, we make the necessary interventions, hoeing, and pruning, from the uphill side, allowing the path to develop on the downhill side a barrier with the vegetation and soil it creates and accumulates.
  6. Additionally, when required, we strengthen this barrier or even create it when it doesn't exist, with stones and wood, and creating space for the passage from the uphill side.
  7. When we prune a tree, albeit small, we can keep in mind that the branches that grow will provide shade and coolness to the hikers, so we cut only those that prevent the passage just above our height.




2024.12.04 / Ιχνηλάτηση μονοπατιού από Μύλους προς Κυλίνδρους, Σκάλα και Καταφύγιο

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ο Δημήτρης Σέρελης και ο Κώστας Μπεβεράτος ιχνηλάτησαν το μονοπάτι από τους Μύλους προς τους Κυλίνδρους, την Σκάλα, και το Καταφύγιο. 

Δόθηκε έμφαση στην αναζήτηση των ιστορικών παραδοσιακών κατασκευών, χτισμάτων και λιθόστρωτων, τα οποία έχουν χαθεί στην βλάστηση, ειδικά μεταξύ Κυλίνδρων και Σκάλας.

Εντύπωση προκάλεσε ο εντοπισμός ενός τμήματος λιθόστρωτου του οποίου η φορά δεν συνάδει με αυτήν του μονοπατιού, αλλά παραπέμπει σε ενδεχομένως αρχαίο λιθόστρωτο το οποίο χρησιμοποιούνταν για την διολίσθηση των λατομημένων ογκόλιθων.

Τοποθετήθηκαν προσωρινά κορδέλες βάσει τον οποίων θα γίνει ο καθαρισμός από την βλάστηση. Σε ορισμένα σημεία θα απαιτηθούν και εργασίες συγκράτησης του εδάφους το οποίο διαβρώνεται από φυσικούς παράγοντες.

Λίγα λόγια για τον καθαρισμό ενός μονοπατιού:

Ένα μονοπάτι, ειδικά τα αρχαία, τα οποία τα ξεχωρίζουμε από τα βαθιά νεραυλάκια, τα λαξέματα των βράχων, το πλάτος τους, τις ξερολιθιές, τις λιθοστρώσεις, κ.α., έχουν διατηρηθεί ακόμα και χιλιετίες ισορροπώντας και συνυπάρχοντας με το περιβάλλον, την βλάστηση, τις καιρικές συνθήκες και την χρήση από ανθρώπους και ζώα. Ξεκινώντας και την πιο μικρή παρέμβαση σε ένα τέτοιο μονοπάτι θα πρέπει να έχουμε κατά νου την σημασία που έχει η διατήρηση αυτής της ισορροπίας ώστε να εξασφαλίσουμε την λειτουργικότητά του, όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον

  1. Η βλάστηση, τα ζώα, ή και άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλοιώσει την πορεία ενός μονοπατιού, συνήθως δημιουργώντας συντομεύσεις και παρακάμπτοντας τις ελικοειδείς διαδρομές που παραδοσιακά διευκολύνουν τους φορτωμένους ανθρώπους και ζώα. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να παρατηρήσουμε πού πραγματικά οδηγεί η πορεία του μονοπατιού και όχι, ας πούμε, ένα κατσικοπέρασμα που μπορεί να λειτουργεί παραπλανητικά.
  2. Όταν έχουμε βεβαιωθεί ποιό είναι το μονοπάτι βάζουμε ενδείξεις για την πορεία του διαφοροποιώντας το από τα κατσικοπεράσματα και τις συντομεύσεις.
  3. Όταν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε τσάπα ή οποιοδήποτε σκαπτικό για να αφαιρέσουμε βλάστηση, πρέπει να ξέρουμε ότι το χώμα σε εκείνο το σημείο θα παρασυρθεί από το νερό
  4. Σε ένα μονοπάτι που κινείται παράλληλα με την πλαγιά καλό είναι να μην κάνουμε καμία παρέμβαση στην πλευρά της κατωφέρειας. Ακόμα και η μετακίνηση μιας πέτρας μπορεί να δημιουργήσει κάθετο νεραυλάκι καταστρέφοντας το μονοπάτι και αλλοιώνοντας το περιβάλλον.
  5. Όσο είναι δυνατόν, κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις, τσαπίσματα, αλλά και τα κλαδέματα, από την μεριά της ανωφέρειας, επιτρέποντας στο μονοπάτι να αναπτύσσει από την αντίθετη πλευρά ένα φράγμα με την βλάστηση και το χώμα που δημιουργεί και συσσωρεύει. 
  6. Επιπλέον, όταν απαιτείται, ενισχύουμε αυτό το φράγμα ή και το δημιουργούμε όταν δεν υπάρχει, με πέτρες και ξύλα, και δημιουργώντας χώρο για το πέρασμα από την πλευρά της ανωφέρειας.
  7. Όταν κλαδεύουμε ένα δέντρο, έστω και μικρό, μπορούμε να έχουμε κατά νου πως τα κλαδιά που θα ψηλώσουν θα προσφέρουν σκιά και δροσιά στους περιπατητές, οπότε κόβουμε μόνο αυτά που εμποδίζουν το πέρασμα λίγο πάνω από το ύψος μας.









November 10, 2024

Ιστορική Αναδρομή και Δράσεις του Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών

 C:\Users\Παναγιώτης\Desktop\Τα έγγραφά μου\ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΩΤΩΝ\antias_logo.jpg       

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΝΤΙΩΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΦΥΡΙΧΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΧΩΡΙΟΥ ΑΝΤΙΑ


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΝΤΙΩΤΩΝ

2010

  • 27/8/2010. Μετά από πρόταση του Παναγιώτη Τζαναβάρη, γίνεται η πρώτη  γενική συνέλευση κατά την οποία 35 ιδρυτικά μέλη συναποφάσισαν την δημιουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων των μελών και την διάσωση των ηθών των εθίμων και της Σφυριχτής γλώσσας που αποτελεί αδιάσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού. 

  • Παράλληλα εξέλεξαν το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Παναγιώτη Τζαναβάρη με αρμοδιότητα την νομική κατοχύρωση του συλλόγου και την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη κανονικού Διοικητικού Συμβουλίου.

2011

  • Απρίλιος 2011. Παραλαβή του εγκεκριμένου καταστατικού. 

  • Πάσχα 2011. Αναβίωση της συνεστίασης στο προαύλιο του Αγίου Βασιλείου στις 15 της Λαμπρής. 

  • 27/8/2011. Διεξαγωγή των πρώτων εκλογών και την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού συμβουλίου κατά την οποία εξελέγησαν οι: Παναγιώτης Τζαναβάρης Πρόεδρος, Μαρία Γιαννακάρη Αντιπρόεδρος, Παν. Μυλωνάς Γραμματέας, Κ. Αποστόλου Ταμίας και μέλη: Μαρία Κεφαλά, Αναστάσιος Μπούμπαλος, Κων/νος Σκοπελίτης. 

  • Μετά από αίτημα μας στο τοπικό συμβούλιο με την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου  μας παραχωρήθηκε η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου για την στέγαση του συλλόγου και την δημιουργία Κέντρου Μελέτης της Σφυριχτής Γλώσσας. 

  • Συνεχείς επαφές με τον Δήμαρχο Καρύστου προκειμένου να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης της σφυριχτής Γλώσσας χωρίς ιδιαιτέρα αποτελέσματα. 

2012

  • Ιούνιος 2012. Η πρώτη συνάντηση στο Δημαρχείο Καρύστου με τον Γάλλο καθηγητή Gerard Pusheu που ασχολείται με την σφυριχτή Γλώσσα των Πυρηναίων, με θέμα την συνεργασία για την διάσωση της σφυριχτής Γλώσσας. 

  • 27/8/2012. Γενική Συνέλευση μελών.

 

2013

  • 13/1/2013. Αναβίωση της πρωτοχρονιάς κατά την οποία μέλη του Συλλόγου ψάλλουν τα κάλαντα σε όλα τα σπίτια του χωριού και κατόπιν ακολουθεί το κόψιμο της πίτας και φαγοπότι με παραδοσιακά εδέσματα και γλέντι μέχρι πρωίας με την συμμετοχή των μελών και φίλων. 

  • Μάρτιος 2013. Λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους νέους της περιοχής ο Πρόεδρος  Παν. Τζαναβάρης εκπαιδεύει τους δύο πρώτους σφυριχτές στην σφυριχτή γλώσσα στην Σύρο. Τους Ιωάννη Ξανθάκη και Κων/τίνο Ηπιώτη. 

  • 10 Αυγούστου 2013. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στο χωριό από τους Αθανάσιο και Παναγιώτη Τζαναβάρη και τον Κώστα Αποστόλου

  • 25/8/2013. Διοργάνωση και πραγματοποίηση του Πρώτου Φεστιβάλ Σφυριχτής Γλώσσας το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μπούρτζι της Καρύστου με την συμμετοχή σφυριχτών από τα Αντιά και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Απονομή τιμητικής διάκρισης από τον πρόεδρο στον κ. Παναγιώτη Κεφαλά και απονομή επαίνων στους συμμετέχοντες. 

  • 27/8/2013. Γενική Συνέλευση μελών

2014

  • 13/1/2014. Δεύτερη αναβίωση της πρωτοχρονιάς και κοπή της πίτας

  • Αύγουστος 2014. Διοργάνωση  πρώτης γιορτής της Κουρκουμπίνας που σημείωσε  μεγάλη επιτυχία και είχε μεγάλη συμμετοχή                                  

  • 23-24/8/2014. Με πρωτοβουλία και προσωπική ευθύνη ο πρόεδρος διοργανώνει την Πρώτη Διεθνή Συνάντηση Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας με την συμμετοχή Γλωσσολόγων από την Ακαδημία Αθηνών, από δύο πανεπιστήμια της Αγγλίας, από το Γέιλ της Αμερικής το πανεπιστήμιο του Πω της Γαλλίας, σφυριχτές από την Γαλλία και ο πρωτεργάτης της διάσωσης της σφ. Γλώσσας στην Γαλλία Gerard Pysheu. 

  • Στις 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα στα Αντιά η οποία μαγνητοσκοπήθηκε προκειμένου να αναρτηθεί στην πλατφόρμα του SOAS University of London. 

  • Στις 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ανοικτή συγκέντρωση στο Δημοτικό Σχολείο της Καρύστου με την συμμετοχή 450 ατόμων όπου έγιναν ομιλίες προβολές, επίδειξη ικανοτήτων των σφυριχτών και σφυριχτοί διάλογοι  από σφυριχτές Έλληνες και Γάλλους. 

  • 27/8/2014. Γενική συνέλευση μελών.

  • Οκτώβριος 2014. Συμμετοχή του Προέδρου και άλλων Αντιωτών στο γύρισμα ντοκιμαντέρ για την σφυριχτή γλώσσα  από εταιρεία παραγωγής της Αυστραλίας. 

2015

  • 13/1/2015. Δεν γίνεται κοπή πίτας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

  • Απρίλιος 2015. Πρώτη συνάντηση του Προέδρου με τον Εικαστικό τέχνης Κώστα Ιωαννίδη  ο οποίος μετατρέπει την σφυριχτή γλώσσα από μέσο επικοινωνίας σε μέσο έκφρασης της τέχνης. 

  • 5/6-24/7/2015. Παρουσίαση της Σφυριχτής Γλώσσας στο φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Η παρουσίαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον Εικαστικό τέχνης Κώστα Ιωαννίδη που είχε και την πρωτοβουλία της παρουσίασης καθώς και την συμμετοχή των Π. Τζαναβάρη και Γιάννη Αποστόλου. Περιλάμβανε ένα απόσπασμα από το έργο του Μπόρχες με θέμα την Απώλεια. Το έργο ήταν ένας σφυριχτός ηχογραφημένος διάλογος ο οποίος επαναλαμβανόταν από δύο ηχεία, ενώ παράλληλα προβάλλονταν σε δύο μόνιτορ το κείμενο στα ελληνικά και τα αγγλικά. 

  • Ιούλιος 2015. Παρουσίαση της Σφυριχτής Γλώσσας από τον Πρόεδρο στο κέντρο Πολιτισμού της Σύρου στα πλαίσια ενός Διαπανεπιστημιακού Σεμιναρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παράδοσης. 

  • Δημοσιεύονται συνεχώς δελτία τύπου με τις δράσεις του Συλλόγου στον Ευβοϊκό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έχουν δοθεί συνεντεύξεις σε εθνικές εφημερίδες όπως στο ένθετο της Καθημερινής Ταξίδια με την Όλγα Χαραμή, στην εφημερίδα  Παραπολιτικά με την Φαναριώτη καθώς και στον τηλεοπτικό σταθμό Σταρ Κεντρικής Ελλάδος και στον ραδιοφωνικό σταθμό 984 στα FM με τον δημοσιογράφο κ. Αποστολίδη. 

  • Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα  του συλλόγου (sfyria. com) την οποία ενημερώνουμε συνεχώς καθώς και σελίδα στο Fb ”Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Αντιωτών”.  

  • 1-20/8/2015. Πραγματοποιείται η πρώτη  παράδοση 17 μαθημάτων σφυριχτής  Γλώσσας σε μαθητές διαφόρων ηλικιών από όπου προέκυψαν τέσσερις νέοι καταπληκτικοί σφυριχτές. Τα μαθήματα οργανώθηκαν και παραδόθηκαν από τον Πρόεδρο Παναγιώτη Τζαναβάρη στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Καρύστου. Τα έξοδα της διοργάνωσης και της μετακίνησης καλύφτηκαν από τον πρόεδρο και δάσκαλο. 

  • 27/8/2015. Γενική συνέλευση και εκλογές από τις οποίες εξελέγει το νέο Δ.Σ. και αποτελείται από τους: Παναγιώτη Τζαναβάρη Πρόεδρο, Μαρία Γιαννακάρη Αντιπρόεδρο, Βασίλειο Κουφό Γραμματέα, Κώστα Αποστόλου Ταμία, και Γιάννη Αποστόλου, Μαρία Κεφαλά και Κώστας Σκοπελίτης μέλη. 

  • Οκτώβριος 2015. Ανάρτηση στο SOAS University of London των εργασιών της Ημερίδας της Πρώτης Διεθνούς Συνάντησης Μελέτης και Δάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας  που έγινε στα Αντιά στις 23/8/2014 και θα είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων για κάθε επιστημονική χρήση. 

2016

  • Ιανουάριος 2016. Δεν γίνεται κοπή πίτας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

  • 22/3/2016. Η Σφυριχτή Γλώσσα  πέρασε τον Ατλαντικό. Μετά από αίτημα του Onassis Foundation New York στον Εικαστικό καλλιτέχνη κ. Κώστα Ιωαννίδη για μία ηχητική κάλυψη της έκθεσης των αρχαιολογικών ευρημάτων του Δίον, προέκυψε η παρουσίαση της σφυριχτής γλώσσας στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης.
    Το θέμα που παρουσιάστηκε ήταν Νάρκισσος και Ηχώ και προβλήθηκε  μέσα από ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο Αρχαιολογικό πάρκο του Δίον.   Συντελεστές της παραγωγής ήταν ο Κώστας Ιωαννίδης η Δέσποινα Κονταργύρη  και οι σφυριχτές  : Παναγιώτης Τζαναβάρης, Κώστας Γιαννακάρης, Παναγιώτης Μπουρνουσούζης, και Γιάννης Αποστόλου. Η παρουσίαση συνεχιζόταν καθ όλη την διάρκεια της έκθεσης που διήρκεσε δύο μήνες. 

  • 15-25/5/2016.  Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Τζαναβάρης  και η σύζυγος του προσκεκλημένοι του συλλόγου Singular deUs  του Pau της Γαλλίας επισκέφθηκαν την περιοχή των Πυρηναίων  όπου επίσης χρησιμοποιούν την σφυριχτή Γλώσσα και είχαν μία ένθερμη φιλοξενία. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης επισκέφτηκαν το Collage la Reunce  καθώς και το L'Universite de Pau όπου ο Πρόεδρος παρουσίασε την Σφυριχτή Γλώσσα του Χωριού Αντιά και έδωσε συνεντεύξεις σε γαλλικές εφημερίδες στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και έγινε προβολή των παρουσιάσεων από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια. η επίσκεψη ήταν πολύ εποικοδομητική διότι εδραιώθηκε η καλή συνεργασία που είδη υπάρχει  και έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων . 

  • 3-4/8/2016. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες και προετοιμασίες του Προέδρου Παναγιώτη Τζαναβάρη επισκέφθηκε το χωριό το τηλεοπτικό συνεργείο της κρατικής Γαλλικής τηλεόρασης προκειμένου να πραγματοποιήσει γυρίσματα με θέμα την Σφυριχτή Γλώσσα. 

    • Στα γυρίσματα συμμετείχαν οι Αντιώτες Γιάννης Αποστόλου, Γιάννης Τσίπας, Κώστας Γιαννακάρης, Παναγιώτης Τζαναβάρης, δύο από τους νέους μαθητές του Π. Τζαναβάρη Παναγιώτης Μπουρνουσούζης από τον Αετό και Αναστάσης  από τα Πηγαδάκια καθώς και ο Παναγιώτης . 

    • Η προβολή έγινε  στις 8 Οκτωβρίου από το γαλλικό κανάλι 3 και 22, 25 Νοεμβρίου 2016 από το Κανάλι 5 και τα δύο κανάλια είναι πανευρωπαϊκής εμβέλειας οπότε τα παρακολουθούν  τουλάχιστον 150 εκατομμύρια τηλεθεατές. 

  • 27/8/2016. Γενική Συνέλευση Μελών. 

2017

  • Τον Ιούνιο ο δημοσιογράφος του BBC Eliot Stein επισκέφτηκε τα Αντιά όπου έκανε ρεπορτάζ και δημοσίευσε ένα μικρό video καθώς και μία σειρά άρθρων με θέμα την Σφυριχτή Γλώσσα. 

  • Στις 29 Αυγούστου μετά από πολυήμερες συνομιλίες με τον Πρόεδρο του συλλόγου Απανταχού Αντιωτών και του Κέντρου Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας Παναγιώτη Τζαναβάρη, επισκέφθηκε το χωριό ο διακεκριμένος δημοσιογράφος κος Prambas ανταποκριτής του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού BPS. Το εν λόγω ρεπορτάζ που ήταν διαρκείας 8,5 λεπτών παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν την ιστορία της Σφυριχτής Γλώσσας, τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε προσωπικό επίπεδο από τον ίδιο με αποτέλεσμα να αναφερόμαστε πλέων για μία γλώσσα που διασώθηκε. Επίσης τονίστηκε η αδιαφορία που δείχνουν το υπουργείο πολιτισμού και ο Δήμος της περιοχής ο οποίος εμφανίζεται μόνο όταν αντιληφθεί μικρόφωνο και κάμερα, προσπαθώντας να ιδιοποιηθεί το θετικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τον χρόνο και το χρήμα που διέθεσαν άλλοι. 

  • 21-22/11/2017. Μετά από πολύμηνες προετοιμασίες είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά στα Αντιά τηλεοπτικό συνεργείο από την Ιαπωνία, το οποίο έκανε μία ξεχωριστή παραγωγή για το μεγάλο Ιαπωνικό κανάλι Japan Voice. 

    • Στις 21 έγιναν γυρίσματα τεσσάρων ωρών, με θέμα την Σφυριχτή Γλώσσα όπου συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Π. Τζαναβάρης ο Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Κωνσταντίνος Γιαννακάρης, ο Παναγιώτης Μπουρνουσούζης ο Γιάννης Τσίπας και ο Γιάννης Αποστόλου. 

    • Η Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ήταν για το Χωριό Αντιά μία ξεχωριστή ημέρα γεμάτη ζωή και πλημμυρισμένη από ιαπωνική κουλτούρα, αφού η παραγωγή αποφάσισε να κάνει ένα εορταστικό κλείσιμο του οδοιπορικού της στην Ελλάδα στο χωριό που επικοινωνεί σφυριχτά, τα Αντιά. 

    • Για τον σκοπό αυτό οι Ιάπωνες έκαναν κάτι πολύ πρωτότυπο. Διέθεσαν χρόνο και χρήμα όπου σε συνδυασμό με τις στοχευμένες ενέργειες που έγιναν και την βοήθεια των μελών του Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών, συγκεντρώθηκαν στα Αντιά πάνω από 120 άτομα για να συμμετάσχουν στην αποχαιρετιστήρια γιορτή που διοργανώθηκε. 

    • Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρασκευή του ιαπωνικού εδέσματος Tackoyaki καθώς και ένα κωμικό θεατρικό δρώμενο το οποίο στην συνέχεια επανέλαβαν μικροί και μεγάλοι από το κοινό.

    • Στην συνέχεια οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το πλούσιο μπουφέ προκειμένου να γευτούν τα Tackoyaki και ντόπια προϊόντα, όλα προσφορά των Ιαπώνων φίλων μας, εκτός από τους υπέροχους λουκουμάδες της Κυριακούλας Γιαννακάρη και τις ζηλευτές τηγανίτες της Ασημίνας Σκοπελίτη και Ευαγγελίας Γιαννακάρη που ήταν δική τους προσφορά. 

    • Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν στους συντελεστές της εκδήλωσης αναμνηστικά δώρα με τοπικά προϊόντα που επιμελήθηκε και προσέφερε το αξιέπαινο μέλος του συλλόγου κ. Μαρία Τσαπέπα. 

    • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Π. Τζαναβάρης και ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Κ. Γιαννακάρης, ευχαρίστησαν θερμά το καστ της παραγωγής και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της πετυχημένης εκδήλωσης, καθώς και όλους αυτούς που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, στέλνοντας από τα Αντιά ένα εγκάρδιο μήνυμα αγάπης στον ιαπωνικό λαό. 

    • Παράλληλα με τους Ιάπωνες στις 22 Νοεμβρίου ήταν στα Αντιά και το τηλεοπτικό κανάλι STAR κεντρικής Ελλάδος το οποίο κατέγραψε την εκδήλωση και παράλληλα πήρε συνέντευξη από τον Πρόεδρο του Τοπικού και τον Πρόεδρο του Συλλόγου σχετική με την Σφυριχτή Γλώσσα, καθώς και από τους Ιάπωνες συναδέλφους τους. 

2018

  • 15 Ιανουαρίου. Με την μεσολάβηση του επίτιμου μέλους μας Κου Κώστα Ιωαννίδη δόθηκε από τον Πρόεδρο Παναγιώτη Τζαναβάρη 45λεπτη συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της ομογένειας της Νέας Υόρκης. 

  • Μέσα στα πλαίσια της προώθησης της Σφυριχτής Γλώσσας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια.

  • Στις 5/2/2018 συνάντησε τους εικαστικούς καλλιτέχνες, Γιώργο Τσιντανέλη και την σύζυγο του Santra Pons Careras, οι οποίοι είναι ιδρυτές του Vivarte Nature με έδρα το Γιαννίτσι της Νότιας Εύβοιας. Κατά την συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν για την επικείμενη συνεργασία στην δράση, “Μεσόγειος: Καινοτόμες Γέφυρες (Τέχνη, Πολιτισμός, Τουρισμός)” που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Γιαννίτσι 22 έως 24 Ιουνίου 2018. Στο τριήμερο των παρουσιάσεων θα περιλαμβάνονται και δρώμενα με την Σφυριχτή Γλώσσα και θα συμμετέχουν σφυριχτές από τα Αντιά και από την Τενερίφη των Καναρίων Νήσων. 

  • Στις 8/2/2018 είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον σκηνοθέτη και Ακαδημαϊκό Phillip Warnel την κ. Μυρτώ Φαρμάκη όπου υπό την σκιά της Ακροπόλεως ο κ. Τζαναβάρης τους έκανε μια εκτενή ενημέρωση για την Σφυριχτή Γλώσσα προκειμένου να έχουν ίδια άποψη όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για το γύρισμα ταινίας με την Σφυριχτή Γλώσσα.

  • Στις 9/2/2018 είχε συνάντηση στην Χαλκίδα με τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Σπανό προκειμένου να δρομολογηθεί μία ειλικρινή συνεργασία και να δημιουργηθεί ένα κοινό πλάνο που θα διασφαλίζει την διάσωση της Σφυριχτής Γλώσσας. Ενημερώθηκε ότι μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν  εκπαιδευτεί δι ιδίων εξόδων 5 νέοι σφυριχτές και πως το γεγονός ότι η Σφυριχτή Γλώσσα των Αντιών είναι πλέον ευρέως γνωστή στην Αυστραλία, Ασία, Αμερική, και Ευρώπη, οφείλεται στις χρονοβόρες και μεγάλου κόστους προσπάθειες του Προέδρου Παναγιώτη Τζαναβάρη και θα ήταν μεγάλο λάθος να μείνουν αναξιοποίητες. 

  • 22-23/6/2018. Σε συνεργασία με την GRECO ARTE και την συμμετοχή 2 σφυριχτών από την Τενερίφη (Ισπανία) πραγματοποιήθηκε στο Γιαννίτσι Ευβοίας μία δράση που περιελάμβανε απαγγελία ποιημάτων στα Ελληνικά και στα Ισπανικά με την συνοδεία μουσικής, αναδεικνύοντας την δυνατότητα που έχει η Σφυριχτή Γλώσσα και ως μέσου καλλιτεχνικής έκφρασης. 

  • 11/6/2018. Μετά από πρόσκληση της εταιρείας ανάπτυξης της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας ο πρόεδρος Παναγιώτης Τζαναβάρης μίλησε στο Συνέδριο έργου και Εργαστήριο Διαβούλευσης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg ANTRION 5 SENSES. Στην παρουσίαση του ο Πρόεδρος ανέδειξε την δυνατότητα που έχει η σφυριχτή γλώσσα να γίνει σημείο αναγνωσιμότητας τουριστικού προορισμού μέσα από την αίσθηση της ακοής. 

  • Μάιος 2018. Συνεχίζονται οι επαφές με το υπουργείο πολιτισμού που είχαν παγώσει για δύο χρόνια λόγω συνεχών αλλαγών στο τμήμα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

  • Ακυρώθηκε λόγω αδιαφορίας περιφέρειας δήμου και ξενοδόχων το αίτημα του CNN που εκκρεμούσε από τον Ιανουάριο για την προβολή της σφυριχτής γλώσσας και της περιοχής. 

  • Στις 21 Ιουνίου σε συνεργασία με την GRECO ARTE στην δράση γέφυρες φιλίας και πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα η (Δεύτερη διεθνή Συνάντηση Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας) με την συμμετοχή σφυριχτών από την Ισπανία (Κανάρια Νησιά) και την Γαλλία (Πυρηναία), της εκπροσώπου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Μαρόκο, και την Ελλάδα, την οποία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Παναγιώτης Τζαναβάρης. 

  • 21/6/2018. Συμμετείχαν όλοι οι σφυριχτές σε παράσταση ήχου και φώς που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας. 

  • 22/6/2018. Επίσκεψη στα Αντιά του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού France 5 στο οποίο έδωσαν συνέντευξη ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγιώτης Τζαναβάρης και ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κώστας Γιαννακάρης. 

  • 23/6/2018. Επισκέφτηκαν τα Αντιά όλοι οι σύνεδροι από την Γαλλία το Μαρόκο και τα Κανάρια νησιά, οι οποίοι πλαισιώθηκαν και από του σφυριχτές Γιάννη Αποστόλου τον πρόεδρο του τοπικού Κώστα Γιαννακάρη τον Παναγιώτη Μπουρνουσούζη και την Κούλα Γιαννακάρη. Την επίσκεψη κάλυψε το το Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. Κατά την επίσκεψη στα Αντιά αποφασίστηκε από αμφότερες τις πλευρές να αναπτυχθεί μία συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων, και η επιδίωξη δημιουργίας ενός μόνιμου διαύλου επικοινωνίας.

2019

  • 10/7/2019. Μετά από αίτημα σφυριχτών φίλων και ενός δημοσιογράφου εστάλη από τον Πρόεδρο στην Γαλλία υλικό για να συμπεριληφθεί σε ντοκιμαντέρ που θα αφορά την Σφυριχτή Γλώσσα. 

2020

  • 15/4/2020 συνδιοργάνωση τηλεδιάσκεψης με τα Αντιά την Τενερίφη το Ελ Χιέρο τα Πυρηναία το Μαρόκο και το Μεξικό. 

  • Η κάθε περιοχή έκανε παρουσίαση της Σφυριχτής Γλώσσας στην περιοχή της, και κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις, Η παρουσίαση έγινε στα Ισπανικά και τα Αγγλικά. 

  • Νοέμβριος 2020. Ο Πρόεδρος ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο των Silbo Gomera στην La Gomera των Καναρίων Νήσων οι οποίοι με το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού διοργάνωσαν για τις 15 Δεκεμβρίου διεθνή συνάντηση με Μαρόκο, Γαλλία, Μεξικό, και Ελλάδα (Αντιά). Λόγω του Govid 19 ανεβλήθη και κατέληξε σε τηλεδιάσκεψη γνωριμίας και προετοιμασίας της επόμενης τηλεδιάσκεψης. 

2021

  • 22-25/5/2021. Το υπουργείο Πολιτισμού των Καναρίων Νήσων το υπουργείο τουρισμού και ο σύλλογος Silbo Gomera διοργανώνουν τηλεδιάσκεψη με όλους τους συμμετέχοντες του Δεκεμβρίου καθώς και με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος παρουσίασε δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ που αφορούσε την ζωή του χωριού με την χρήση της Σφυριχτής Γλώσσας, και κατόπιν έκανε μία δεκαπεντάλεπτη ομιλία σχετικά με την σφυριχτή γλώσσα σήμερα. 

  • Μάιος 2021. Μετά από μία συνέντευξη του Προέδρου στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγινε μία εκτεταμένη παρουσίαση της σφυριχτής γλώσσας στα τηλεοπτικά μέσα MEGA, ANTENA, ET 3, TV KRITI, ΟPEN, καθώς και σε πολλά έντυπα μέσα ενημέρωσης. 

  • 5 Ιουλίου 2021. Συνάντηση με αντιώτη αντιπεριφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ευβοίας όπου συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας για την προώθηση και την διάδοση της Σφυριχτής Γλώσσας Αντιών. 

  • 21/7/2021. Η Εθνική Επιτροπή Της Ελλάδος για την UNESCO διοργάνωσε στα Αντιά Βραδιά Πολιτισμού με ομιλητές τον Κο Γιάννη Μανώλη Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για την UNESCO, η κ. Φανή Σταυρουλάκη, Αρχαιολόγος και γραμματέας του Συλλόγου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών και Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας Παναγιώτης Τζαναβάρης ο οποίος αναφέρθηκε στο παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον της Σφυριχτής Γλώσσας. Η Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. UNESCO κ. Τζιτζικώστα απένειμε τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο, για την συνεχή και ανιδιοτελή προσφορά του για την διάσωση της Σφυριχτής Γλώσσας του χωριού Αντιά. 

  • 14/7/21. Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με την Άυλη πολιτιστική κληρονομιά. 

2022

  • 22-25/6/2022. Επισκέφθηκε το χωριό Αντιά πολυμελές τηλεοπτικό συνεργείο του BBC για την δημιουργία ντοκιμαντέρ για την Σφυριχτή Γλώσσα Αντιών. 

  • 22-25/7/2022. Το SOAS University of London διοργάνωσε στην φιλοσοφική σχολή του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών διεθνές συνέδριο (comela 2022) με θέμα Ανθρωπολογία Κοινωνιολογία Γλωσσολογία της Μεσογείου με την συμμετοχή καθηγητών από τις 5 ηπείρους. Η σφυριχτή Γλώσσα ήταν ένα από σημαντικότερα θέματα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο. Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και Δάσκαλος της Σφυριχτής Γλώσσας Παναγιώτης Τζαναβάρης με την συμμετοχή του Κώστα Γιαννακάρη. Η παρουσίαση έγινε σε δύο συνεδρίες καλύπτοντας συνολικά τις 5 ώρες και οι σύνεδροι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

2023

  • 22-25/8/2023. Επίσκεψη στα Αντιά ερευνητικής ομάδας από το Παλέρμο της Ιταλίας προκειμένου να μελετήσουν την Σφυριχτή Γλώσσα Αντιών. 

  • Ιούνιος 2023. Έγιναν γυρίσματα με θέμα την Σφυριχτή Γλώσσα Αντιών για λογαριασμό της Ελληνικής τηλεόρασης. 

  • Οκτώβριος 2023. Γυρίσματα για ταινία μικρού μήκους στα Αντιά που θα έχει θέμα ιδιαίτερες γλώσσες

  • Νοέμβριος 2023. Επίσκεψη στα Αντιά του Λυκείου Καρύστου, ομιλία για την Σφυριχτή Γλώσσα. 

2024

  • 1/11/2024. Μετά από πρόσκληση του ΓΕΛ Φιλοθέης ο Πρόεδρος έκανε παρουσίαση της Σφυριχτής Γλώσσας με την υπόσχεση και μελλοντικής συνεργασίας 


Επικαιροποίηση: Νοέμβριος 2024

 

Ο Πρόεδρος 

Παναγιώτης Τζαναβάρης


October 02, 2024

Karystia, our secret place right next to Athens!

Can you imagine a Cycladic island having, along with its magnificent beaches even more, rivers, gorges, forests, a mountain 1400 meters high, ancient trails, astonishing antiquities of all historic periods, high quality organic products right from the producers, authenticity and calmness?

Well, it's all here in Karystia and we are eager to show it all to you!




Amazing hiking routes


A big variety of hikes for all levels and interests like, nature, history, culture, religion, botanology, geology, gastronomy, is available throughout the year.

Sailing


If you are a sailing enthusiast, South Euboea Gulf provides the ideal environment for unforgettable sailing experiences all year long.

Bicycling


Tour bicycling around Karystia exploring the beaches and the cliffs, or mountain bicycling on Mt. Oche searching for the hidden settlements and forests, may offer unforgettable memories.

Wellness and Authenticity


Would you like to experience the calmness of gardening and collecting your groceries? Maybe making your own cheese and yogurt? Or feeding and tending the animals? Our expert cooks will prepare the most delicious dishes with the raw products you’ll provide them with. If you like, you might even learn their secrets!

Fitness


Yoga, pilates, or traditional dances can be scheduled during your staying for personal or group sessions. Combine the amazing views and nature with your body shaping!

Art and Culture


Would you like to learn about the various techniques of sculpture, pottery, or painting and even try to put your hands on? Amazing artists who made Karystia their permanent residence would enjoy showing you all this.

Accommodation


In Karystia there is availability of hotels and apartments among which you can choose those with the desired amenities.

EuKarystia is your ideal companion
in scheduling your activities and experiencing Karystia!

https://eukarystia.com


Contact us to provide you with any relevant information:
Kostas Beveratos
Alternative Tourism Designer
+30 6931 322921
eukarystia@gmail.com

August 20, 2024

Αίτημα για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού οικισμού της Γκαλάνας

Το Αίτημα για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού οικισμού της Γκαλάνας κατατέθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2024 και έλαβε τους ακόλουθους Αριθμούς Πρωτοκόλλου:

Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων - Διεύθυνση Νεώτερων Μνημείων Αττικής ynmteaasek@culture.gr ΑΠ 407754 - 19.9.2024

Δήμος Καρύστου info@dimoskarystou.gr ΑΠ 13845 - 20.9.2024


Προς

Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων

Διεύθυνση Νεώτερων Μνημείων Αττικής

210 3253059

ynmteaasek@culture.gr


Κοινοποίηση

Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

+30 2131322100, +30 2131322421, ​+30 213 132 2905

grplk@culture.gr


Δήμος Καρύστου

22243-50001

info@dimoskarystou.gr


19 Σεπτεμβρίου 2024

Αξιότιμες κυρίες, κύριοι,


Στις 12 Μαρτίου του 2024 καταθέσαμε στην υπηρεσία σας έγγραφο το οποίο έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 108959.

Το έγγραφο περιλαμβάνει μία αναλυτική έκθεση της τοποθεσίας Γκαλάνα και του ομώνυμου εγκαταλελειμμένου οικισμού, η οποία βρίσκεται στην Δημοτική Ενότητα Παραδεισίου του Δήμου Καρύστου.


Η περιοχή Γκαλάνα αποτελεί ένα μνημείο του σύγχρονου πολιτισμού και αρχιτεκτονικής της Καρυστίας, βρίσκεται σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και συνδέεται με το Παραδείσι μέσω ενός ιστορικού λιθόστρωτου μονοπατιού.

Η περιοχή αποτελεί προορισμό πολλών επισκεπτών, και προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της.


Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε ή έχετε προβεί για την καταγραφή, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των ερειπωμένων κατοικιών, των αλωνιών, του ελαιοτριβείου, και των μονοπατιών, τα οποία περιγράφονται στο κατατεθειμένο έγγραφο.


Με εκτίμηση,

Οι υπογράφοντες φορείς και ιδιώτες,




Εγκαταλελειμμένος οικισμός Γκαλάνα

38.086207, 24.369787

Η Γαλάνα ή Γκαλάνα είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός στην Καρυστία μεταξύ των οικισμών Χανίων και Παραδεισίου. Βρίσκεται τοποθετημένος στο ύψωμα της νοτιοανατολικής πλευράς μιας μικρής αμφιθεατρικής κοιλάδας.

Η Γαλάνα έχει εγκαταλειφθεί και αποχαρακτηριστεί από τα μέσα του 20ου αιώνα. Η τελευταία κατοικία κατασκευάστηκε το 1946. Οι υπόλοιπες κατοικίες, που διατηρούνται ως ερείπια, έχουν κατασκευαστεί στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.C:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230430_133712.jpg

Από μαρτυρίες των παλαιότερων μαρμαριωτών, η Γκαλάνα κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα αριθμούσε 100 κατοίκους. Προς στιγμήν δεν γνωρίζουμε την χρονολογία δημιουργίας του οικισμού, ωστόσο η περιοχή λόγω του ανάγλυφού της υπήρξε ανέκαθεν και παραμένει ακόμα, επίκεντρο γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Η μοναδική αρχιτεκτονική

Ολόκληρη η περιοχή της Καρυστίας φέρει μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που βασίζονται στην χρήση της πέτρας, του ξύλου και του άψητου αργίλου. Στην Γκαλάνα όμως υπάρχουν επιπλέον μοναδικές ιδιαιτερότητες που δεν συναντιούνται σε άλλους οικισμούς τις περιοχής, και οι οποίες ίσως καθορίστηκαν από το συγκεκριμένο ανάγλυφο αλλά και τον σφιχτό, ασυνήθιστα για την περιοχή περιορισμένο εδαφικά, πυρήνα του οικισμού. 

Προσανατολισμός

Ο προσανατολισμός των κατοικιών είναι νότιος-νοτιοδυτικός, ενώ τα μεγάλα βορειοδυτικά ανοίγματα με θέα προς την κοιλάδα, έκλεισαν στην πορεία λόγω των έντονων ανέμων.

Διάταξη

Οι κατοικίες όπως σε όλη την αγροτική Καρυστία, αποτελούνται από δύο κύρια δωμάτια τα οποία περιτριγυρίζονται από άλλες κατασκευές, όπως ένα δωμάτιο που περικλείει τον ξυλόφουρνο, χοιροστάσιο, κοτέτσι, αποθήκες, κλπ.

Το ένα από τα δύο ή και τα δύο δωμάτια διέθεταν υπόγειο κάτω από το ξύλινο πάτωμά τους, ενώ σε ένα από τα δωμάτια υπήρξε και ξύλινο εσωτερικό πατάρι. Όπως συνηθίζεται στην περιοχή, οι κατασκευές που γίνονται στην κατωφέρεια διαμορφώνουν μεγάλα μπαλκόνια μπροστά από τα δύο δωμάτια της κυρίως κατοικίας.

C:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230319_141338.jpgC:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230319_140940.jpg


Πόρτες και παράθυρα

Τα ανοίγματα δημιουργούνται με ξύλινα πρέκια ή με αψιδωτές σφηνωμένες πέτρες. Τα κουφώματα ήταν ξύλινα και διασώζονται μόνο ίχνη τους. Δεν ξέρουμε αν υπήρχαν τζάμια.

Οροφές

Οι οροφές, όπως σε ολόκληρη την αγροτική Καρυστία, αποτελούνται από έναν κορμό κυπαρισσιού στην μέση κάθε δωματίου τοποθετημένο παράλληλα με την πρόσοψη του κτίσματος. Πάνω του και κάθετα εκατέρωθεν τοποθετούνται δοκάρια καστανιάς ή μεσογειακού κέδρου. Πάνω στα δοκάρια και παράλληλα με τον κορμό τοποθετούνται σχισμένα ξύλα καστανιάς ή καλάμια. Πάνω από αυτά στρώνεται επιμελώς άχυρο και τέλος πατιέται  με έναν πέτρινο κύλινδρο λεπτοκοσκινισμένος άργιλος. Όλα τα κτίσματα διατρέχονται περιφερειακά από ένα πέτρινο γείσο από τοπικό σχιστόλιθο, το οποίο εξέχει μέχρι 20 εκατοστά, έχει ελάχιστη κλίση προς τα έξω, και συνήθως τοποθετείται σε βάθος ίσο με του τοίχου.

C:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230319_141816.jpgC:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230319_135019.jpgC:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230430_140358.jpgC:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230319_141849.jpg

C:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230430_140020.jpgC:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230430_140645.jpg


Άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία

Οι κατοικίες διαθέτουν μεγάλα τζάκια χτισμένα στις νοτιοανατολικές γωνίες πάνω σε κυρτούς κορμούς. Στους τοίχους βρίσκονται εσοχές όλων των μεγεθών, ενώ σε εξωτερικούς χώρους υπάρχουν κοντά ή εκατέρωθεν των εισόδων, ράφια από σχιστόλιθο τα οποία, στις Κυκλάδες, ονομάζονται σουλάντζα. Σε μία από τις κατοικίες υπάρχουν εσοχές που υποδηλώνουν την ύπαρξη εξωτερικής πέργκολας.

Αλώνι

Σε ψηλότερο σημείο ακριβώς πάνω από τον οικισμό βρίσκεται ένα μεγάλο αλώνι.

C:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230430_133750.jpgC:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230319_132716.jpg 



Λιθόστρωτο μονοπάτι

Πολλά σημεία του μονοπατιού που συνδέει τον οικισμό Παραδείσι με την Γκαλάνα είναι λιθόστρωτα ή λαξεμένα στον βράχο.

C:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230430_142350.jpg

Ελαιοτριβείο και μύλος

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο ελαιοτριβείο και μύλος μέσα στο οποίο διατηρείται όλος ο εξοπλισμός, πρέσσες, μύλοι, κλπ.

C:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230430_143640.jpg

C:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230430_143345.jpg


Μία μοναδική κληρονομιά

Ο οικισμός Γαλάνα και όλη περιοχή γύρω του, παρόλη την εγγύτητα με νταμάρια και αιολικές ηλεκτρογεννήτριες, διατηρεί έναν μοναδικό πλούτο και χαρακτήρα. Πρόκειται για μία κληρονομιά που πέρα από το φυσικό κάλλος της, παρέχει μοναδικά τεκμήρια για τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, την καθημερινότητα των ανθρώπων και τις παραγωγικές δραστηριότητές τους. 

C:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230430_142619.jpg

C:\Users\Στελιος\Desktop\Νέος φάκελος\IMG_20230430_142718.jpg

Η προστιθέμενη αξία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ως κεφάλαιο για την ανάπτυξη της περιοχής 

Το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής, με τα πάμπολλα νερά και πλατανορέματα, τις στρωμένες με φτέρες και βότανα πλαγιές, και σε συνδυασμό με έναν μοναδικό πολιτιστικό πλούτο, ο οποίος εκφράζεται πρωτίστως μέσα από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική παράδοση της περιοχής και τα αρχαία λιθόστρωτα μονοπάτια, αποτελεί ένα κεφάλαιο που ανήκει όχι μόνο σε όλους τους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. 

Αυτό το κεφάλαιο μάς παραδόθηκε από τις προηγούμενες γενιές και αποτελεί μαρτυρία για τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειες, τις τεχνικές δυνατότητες, αλλά και την ομορφιά της ζωής τους. Η δομή μίας και μόνο κατοικίας μαρτυρεί την καθημερινότητα των κατοίκων της και την εγγύτητά τους με την φύση, τα ζώα, και τις καλλιέργειες. Οι ξυλόφουρνοι, τα μεγάλα τζάκια, τα κατώγια και τα πατάρια, οι μοναδικές σκεπές, προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον σε κάθε επισκέπτη. 

Το δίκτυο των μονοπατιών που διασχίζουν απ' άκρη σ' άκρη την Καρυστία, πολλά από τα οποία σε κάποια σημεία τους είναι λιθόστρωτα, φανερώνουν την κινητικότητα εξαιτίας των αγροτικών, κτηνοτροφικών και λατομικών δραστηριοτήτων από τα αρχαία χρόνια. 

Τα αλώνια, οι πηγές και οι στέρνες, αποτελούν κομψοτεχνήματα μιας εποχής όπου ακόμα τα υλικά διαμόρφωναν μαζί με τους τεχνίτες τις αισθητικές αξίες. 

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε αυτές τις αξίες που μας παρέδωσαν ο χρόνος και οι πρόγονοί μας, ας προσπαθήσουμε να επιδείξουμε την απαιτούμενη σεμνότητα εξασφαλίζοντας αυτόν τον πλούτο για τις επόμενες γενιές και παραδίδοντάς τον σε αυτές.

Η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά αποτελούν μαζί το κεφάλαιο που θα επιτρέψει στις μελλοντικές γενιές να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια και αυτάρκεια μέσα από μια ανάπτυξη που να ευνοεί όλα τα μέλη της κοινότητας.


Συνεργασία για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της Καρυστίας / Πεζοπορία στον Πλατανιστό

Στις 23 Μαρτίου 2025 οι επαγγελματίες στον τουρισμό και στις πεζοπορίες ενώσαμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα πρότυπο...